Bij het samenstellen van een afscheidsdienst komt veel kijken. Als ritueelbegeleider help ik graag bij de voorbereiding en uitvoering van deze dienst.

U kunt rechtstreeks contact met mij opnemen, maar kunt dit ook via iedere willekeurige uitvaartondernemer doen.

Eerste telefoontje

Bij dit eerste telefoontje maken we een afspraak voor een gesprek op een locatie die voor u goed voelt. Meestal is dit in het huis van de overledene, maar dit kan uiteraard ook bij een van de nabestaanden.

Een eerste afspraak kan plaatsvinden nadat uw dierbare is overleden, maar ook al voor die tijd.

Gesprek bij u thuis

Tijdens een gesprek bespreken we uw wensen. We denken na over passende muziek, passende beelden, passende teksten en eventueel de rol van geloof. Samen halen we herinneringen op en bespreken we wie welke rol in de dienst gaat spelen.

Op basis van deze herinneringen en uw wensen stellen we samen de dienst op.

We bespreken tijdens dit gesprek welke sfeer bij uw dierbare past, hierin is taal erg belangrijk. Nederlands verstaat meestal iedereen, maar dialect klinkt vaak vertrouwder en persoonlijker.

Voorbereiden

Weer thuis, ga ik aan de slag met het uitwerken van de afscheidsdienst. Allereerst maak ik een programma, met daarin alles wat we afgesproken hebben. Zo is meteen duidelijk wat er van wie verwacht wordt. Dit geeft rust en houvast in deze hectische dagen.

Het programma werk ik uit tot een compleet draaiboek. Ieder woord wat ik ga zeggen, zet ik voor u op papier. Soms is dit de hele dienst, inclusief het levensverhaal, soms zijn er verschillende mensen die de overledene in eigen woorden willen herdenken. Door middel van verbindende teksten, zorg ik er voor dat alle losse elementen samengevoegd worden tot één geheel.

Aangezien ik uw verhaal vertel, houdt u hierbij de eindregie. Voor de dienst krijgt u de gelegenheid om te reageren op alle teksten. Op deze manier heeft u al voor de dienst helder hoe de dienst er uit gaat zien. Daarnaast kan ik ook helpen bij de tekst voor het gedachtenisprentje.

Wanneer de dienst op een bijzondere locatie plaatsvindt, heb ik nauw overleg met de uitvaartverzorger. Zo zorgen we er samen voor dat ook buiten de geijkte plaatsen een afscheidsdienst goed verloopt.

Muziek en beelden

Passende muziek is in een afscheidsdienst heel belangrijk. Met de muziek kunnen we de dienst helemaal aan laten sluiten bij de overledene en de situatie. Denk bijvoorbeeld aan muziek waar de overledene van hield, een lied dat hem of haar omschrijft of een lied dat onder woorden brengt wat u voelt.

Hierbij is het mogelijk om beelden te laten zien. Door foto’s is het goed mogelijk om de overledenen te laten zien zoals hij of zij was. Het is zelfs mogelijk om bewegende beelden te laten zien.

Deze presentatie mag u uiteraard zelf maken. U mag dit echter ook aan mij overlaten. Met de door u uitgezochte foto’s en of filmpjes maak ik dan een fotopresentatie die past op de muziek die u hiervoor uitkoos.

Wanneer duidelijk is welke muziek en welke beelden er in de dienst passen, zorg ik er voor dat deze op de juiste plek komen. Zo hoeft u zich over de praktische zaken geen zorgen te maken.

Tijdens de dienst

Tijdens de dienst sta ik natuurlijk ook voor u klaar. Ik zorg er voor dat de mensen van licht en geluid weten wat zij moeten doen, dat de teksten worden uitgesproken en sprekers worden uitgenodigd. Indien nodig sta ik de sprekers bij, bij het uitspreken van hun teksten.

Samen dragen we zo zorg voor een prachtige herinnering.

Heeft u nog meer vragen?