Lucie

Geloof, hoop en liefde zijn de drijfveren in mijn werk als ritueelbegeleider, waarbij ik nabestaanden help met het samenstellen van passende afscheidsdiensten.

Als ritueelbegeleider mag ik heel dicht bij mensen komen die het moeilijk hebben. Ik mag naar hen luisteren en hun gevoelens en gedachten met nauwkeurig en creatief taalgebruik verwoorden. Met passende, al dan niet religieuze, rituelen, maak ik vervolgens met de nabestaanden een afscheid op maat. Zo breng ik in een verdrietige en hectische tijd rust en vertrouwen en zorg ik er voor dat ze met een prachtige herinnering beginnen aan de rest van hun leven.

Achtergrond

Met veel plezier studeerde ik psychologie en later theologie. In beide vakken staat het luisteren naar mensen en aandacht voor zingeving centraal.

Rouw en rouwverwerking was binnen beide studies een belangrijk onderwerp.

Ik ben lid van de Landelijke Vereniging van Ritueelbegeleiders (LBVR).

Rouw is rauw

De afscheidsdienst vormt het eerste stapje in de tijd van rouw die daarna volgt.

Rouw is geen gestroomlijnd proces dat bepaalde fases doorloopt en daarna afgelopen is. Het is een proces van vallen en opstaan, drie stappen vooruit en weer twee terug. Het is een proces waar geen einde aan komt.

Gelukkig zijn er geloof, hoop en liefde. Ik mag mensen tijdens diensten meegeven dat de dood niet het einde is, dat liefde sterker is dan de dood. Ook als iemand is overleden, kun je van hem of haar blijven houden. Het leven gaat verder en ondanks het verdriet dat nabestaanden hebben, mogen zij toch lachen, mogen zij weer geluk ervaren. Uit gesprekken met mensen die weten dat ze komen te overlijden, blijkt dat dit vaak precies de boodschap is die ze hun nabestaanden mee willen geven.

Benieuwd naar mijn werkwijze?